WhatsApp aktualizuje licenční podmínky, má to však háček

Komunikační nástroj WhatsApp se nově rozhodl aktualizovat své licenční podmínky služeb a zásady ochrany osobních údajů. V čem je háček?

Komunikační služba WhatsApp, kterou v roce 2014 za 22 mld. dolarů odkoupila sociální síť Facebook, aktualizovala své licenční podmínky služeb a zásady ochrany osobních údajů. Velmi rozšířený komunikační nástroj dosáhl po dvou letech jednoho velkého milníku – službu používá více než miliarda uživatelů. Nyní však dochází k velké a významné události, neboť se firma rozhodla udělat razantní změny ve svých podmínkách služeb a zásad ochrany osobních údajů.

WhatsApp

 

Facebook ví všechno!

Sociální síť Facebook bude nově získávat informace o uživatelích WhatsAppu, které zahrnují telefonní čísla a další data. Podle slov mateřského Facebooku je cílem zajistit daleko lepší ochranu před samotným spamem, vylepšení návrhů nových kontaktů, a samozřejmě lepší cílení reklamy na sociální síti.

Ke vskutku ošemetné situaci se vyjádřil i WhatsApp, který své uživatele ujišťuje, že se veškerá data nebudou v žádným případě zneužívat. Řeč je však o soukromých informacích, jako jsou zprávy, fotky a další podrobnosti o účtu. Jak jsme již zmiňovali výše, v aktualizovaných podmínkách o zásadách ochrany soukromí je rovněž uvedeno, že nově sdílené údaje mají pro samotný WhatsApp hlubší význam, neboť může přesněji spočítat, kolik unikátních uživatelů ve skutečnosti vlastně má. Dalším důvodem je samozřejmě lepší ochrana před spamem a dalšímu zneužití, a zlepšení celkového chatu.

 

Je stále čas zakročit

Stávající uživatelé se však mohou sami rozhodnout, zda chtějí své soukromé informace sdílet s Facebookem, nebo naopak. V aplikaci pro iOS, než klepnete na tlačítko „Souhlasím“, kterým potvrdíte, že souhlasíte s aktualizovanými podmínkami, klepněte na tlačítko „Přečíst“. V tomto momentě musíte přejít do dolní části „appky“ a přepnout kontrolu. Nicméně, uživatelé, kteří se rozhodnou svůj souhlas s podmínkami potvrdit tlačítkem „Souhlasím“, se mimo jiné mohou do 30 dnů odhlásit. Je to jednoduché, stačí přejít do Nastavení -> Účet -> Sdílet informace o účtu.

Podle informací se veškerá komunikace přes službu WhatsApp nikam neukládá, tedy přesněji, samotná společnost je na svých serverech nijak neukládá. Veškeré zprávy jsou taktéž nově zašifrované od dubna tohoto roku.

Zdroj: MacRumors



  • Quido

    A důvod proč jsem okamžitě přestal používat Moves, byla také podobná nepatrná změna v podmínkách u programu, u kterého při akvizici prohlašovali, jak do něj nebudou zasahovat a zůstane samostatný. Njn Facebook je zlo. Jejich obchodní model je na konci tunelu, takže každým okamžikem očekávám monetizaci konkrétních údajů jednotlivých uživatelů, což bude teprve ta správná sranda.

  • Absolon Novak

    Threema je lepší.

  • ronnicek

    No, doporučuji se podívat na https://www.youtube.com/watch?v=pbF0sVdOjRw

Oblíbené články